От Константин Илиев

Нирвана

2022
Участват: ,
Екип на спектакъла:

Режисьор: Боян Крачолов
Сценограф и костюмограф: Никол Трендафилова
Композитор: Георги Атанасов

Мениджър-координатор: Симона Здравкова
Плакат: Христо Христов
Оператор: Венцислав Тодоров
Фотограф: Петър Недялков

„Нирвана“ от Константин Илиев
сайт-спесифик спектакъл на сдружение “Конклав”
в къщите музеи на Пейо К. Яворов в София и Чирпан

Спектаклите се провеждат на открито през летните месеци на 2022 г. Всеки зрител получава на място слушалки и приемник, с цел изолиране от външната среда и потапянето му в атмосферата на спектакъла.

Има български текстове, които със заряда си, с провокацията си, с вдъхновението си успяват да извадят определени личности или събития извън хербария на паметта, да им вдъхнат живот, да ги затвърдят като неотменно нужни на настоящето.
Един от най-големите рискове днес е залитането към апатията. Апатия към политическата ситуация, към световните събития, към събитията от България, към миналото ни, към околните, към близките, към самите нас. Апатия, която всъщност артикулира кризисна загуба на смисъл. На нея може да противостои единствено страстта. Но не плътската, а тази, която е насочена нагоре, към любовта, свободата, звездите. И има хора, които умеят да събудят повторно тази страст у другите, защото самите те са изтъкани от нея. Такива хора са Лора Каравелова и Пейо Яворов – персонажите в пиесата.
С тях тихомълком присъства и един трети персонаж – къщата им. Тази къща, която е съхранила цялата им история. И която като че ли може да ги извика отново в момент, в който са ни най-нужни.
Има места в България, върху които времето сякаш не полепва. Ежедневието тече около тях, заобикаля ги, пропуска ги; а те остават като някакви пукнатини, през които, ако се загледаш, за момент може и да мернеш нечий силует през прозореца…

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Villa Velis
Съорганизатори: Национален литературен музей, Къща музей „Пейо К. Яворов“, София и Къща музей „Пейо К. Яворов“, Чирпан

Партньори:
Студио „Балканджи“, LoveTheatre.bg , БНР, програма „Христо Ботев“, Epay, EpayGO.bg, Easy Pay

Спектакълът „Нирвана“ представлява първи по рода си опит да се позиционира текста на Константин Илиев, обглеждащ последната нощ на Лора и Яворов, в мястото, станало свидетел на действителното й протичане. За малко над час, по свечеряване, къщата, в която още се носи ехото от онзи последен изстрел, ще се превърне в театрална сцена, в една гранична територия, зад чиито прозорци ще изникнат сенките на някогашните й обитатели…. И тези обитатели за пореден път ще се вкопчат в темите, които ги вълнуват – свободата, любовта, националното самосъзнание, вдъхновението. За пореден път ще се опитат да намерят отговор на въпроса – как двама идеалисти могат да съществуват заедно в контекст, който всячески отхвърля идеализма? И могат ли изобщо?
Защото някои личности не могат – и не трябва – да бъдат забравяни.

Сайт-спесифик театърът представлява спектакъл, който не се развива в театрална зала. Представлението се изгражда в предварително подбрано за целта място, като целта на този тип театрални акции е максимално плътно да потопят зрителя в атмосферата, както и да подсилят художествения аспект на произведението. В нашия случай това място е къщата, в която Пейо Яворов и Лора Каравелова живеят през единствената година от съвместния си живот.
В представлението „Нирвана“ всеки зрител ще разполага с отделен чифт слушалки, чрез, които ще слуша гласовете на актьорите и звуковата среда. С това целим както изолиране на дразнители от външната среда, така и още по-голямо потапяне на гледащия във въздуха на спектакъла ни.

ГАЛЕРИЯ

ПРЕДСТОЯЩО

В момента няма предстоящи събития​
ОЩЕ СПЕКТАКЛИ